Sommartango till Sandslån och Bjärtrå hembygdsgård

Lördagen 29 juli var det dags för 2023 års sommartango. Målen för dagen och kvällen var Ådalens industrimuseum och Bjärtrå Hembygdsgård och visst blev det dans på båda platserna.

Redan på förmiddagen besöktes Ådalens industrimuseum där deltagarna fick veta mer av historien om en älvmynning där det en gång låg fyrtio ångsågar och sju massafabriker, där tusentals människor arbetade och levde. Många deltog i den guidade visningen där bland annat arbetarmiljön, verktygen och en stor modell över sorteringen visades upp.

Vid campingen blev det sedan milonga (social tangodans) på en utedansbana med utsikt över älven, vilket lockade en del besökare att stanna till och intressera sig för dansen. Deltagarna kunde därefter grilla, äta sin egen matsäck eller välja att inta sitt middagsmål vid industrimuseets restaurang.

Flera deltagare besökte på vidare färd mot Bjärtrå hembygdsförening Mariebergs gamla sågverksområde, där konstnärskollektivet Norra Orienten hade utställning.

Väl framme vid den gamla trösklogen i genuin hembygdsmiljö intill Bjärtrå Hembygdsgård blev det sedan mer tango och även en och annan gammeldans, eftersom miljön i trösklogen med breda, grova golvplankor inbjöd till detta. Golvet är det ursprungliga från 1848 och deltagarna valde att anpassa skovalet därefter och lämnade de höga/smala klackarna hemma denna gång.

Ända fram till natten stod dagens DJ Omar Saab för musiken och Tango Nuestro bjöd på gott fika men kaffe/te och kaka innan kvällen avrundades och deltagarna vände hemåt.