Kompletterande info för den som vill veta mer om kursen

WS1 Träning av kroppshållning, gångteknik, att växla mellan grundtempo och dubbeltempo, att dansa på stället.

WS2 Att nöta in ett dansmönster där grundtempo och dubbeltempo växlar och där några få turer som kombineras gör det möjligt för dansparet att hålla igång flödet i dansen och manövrera på liten yta, att ångra sig och byta riktning och att snurra halvt medsols och halvt motsols och komma tillbaka till dansriktningen utan att störa andra danspar. Vi övar in ett dansmönster med baklänges-ochos, ocho cortado och motsols halvgiro.

WS3 Att dansa på en milonga där det är tätt på dansgolvet är en fråga om teknik men framför allt en fråga om hänsyn och civiliserat tangobeteende. Det gäller att ha den tekniska förmågan att hålla sin dans inom ”det egna dansparets ram” men det gäller också att respektera tangokoderna, dvs de oskrivna regler som finns för uppbjudningar och navigation på dansgolvet. När det blir som bäst dansar vi inte bara med vår egen danspartner utan med alla andra par på dansgolvet, ja till och med dem som sitter vid sidan av och tittar på i en enda stor gruppdans.

Lördag 20-01 Milongueromilonga à la Buenos Aires

Det här är ingen lektion utan en milonga. Det betyder att det är absolut förbjudet med undervisning. Det är meningen att det verkligen ska vara social dans. Man kommer lite finklädd. Man byter om till dansskor på en undanskymd plats. Vid entrén till danslokalen väntar du tills värden eller värdinnan visar dig en plats vid ett bord. Han/hon kommer att fråga dig om du kommer ensam eller i sällskap. Ensamma män/förare sätts ofta i grupp vid egna bord liksom ensamma kvinnor/följare med bra överblick över de andras område. Par som kommer tillsammans sätts i ett särskilt område (ofta med lite sämre överblick över tänkbara danspartners). Man stannar vid den plats man fått hela danskvällen utom om man vill gå till baren eller toaletten. Musiken spelas i set (tandor) med ett avvikande kortare musikstycke (cortina) emellan. Tangotandor består av fyra låtar av samma karaktär/orkester, valstandor av tre eller fyra låtar och milongor alltid av tre låtar. När en tanda är slut går man och sätter sig under cortinan. Det är absolut förbjudet att stå kvar och prata på dansgolvet. Det förstör uppbjudningssikten inför nästa tanda. Under cortinan börjar man spana efter tänkbara uppbjudningsherrar/damer men man frågar aldrig efter dansacceptans förrän den första låten i tandan börjat spelas. Man måste veta vilken typ av musik det är innan man beslutar sig för att dansa med en bestämd person. Man frågar med blicken och en liten huvudrörelse, man accepterar med en liten nick och kanske ett leende. Damen/följaren sitter kvar vid sitt bord ända tills kavaljeren/föraren kommit fram till hennes bord.

Det kommer att vara bordsservering och dansstället räknar med att man beställer något under kvällen, åtminstone en mineralvatten med eller utan kolsyra. Det kommer också att finnas vin, öl, kaffe och empanadas. Under kvällen kommer det också att förekomma ett lotteri, (sorteo), på entrébiljetten så spar den. Tangomusik (CD) kommer att lottas ut.)

WS4  Söndag 11-12:30 ”Milongaturer för ett trångt dansgolv”. Vi bygger ihop tre milongaturer utan traspié till ett mönster som vi tränar att dansa först till långsam milongamusik och därefter lite snabbare.

WS5 Söndag 14-15:30 Vals – ”Högersväng och vänstersväng i tät omfamning” Vals dansas mer runt än tango och milonga. Vi lär oss därför att dansa vals med hjälp av ett mönster av högersväng och vänstersväng kombinerat med baklänges-ochos som går att dansa på liten yta. Mål med lektionen: Att få ett dansflyt med valskaraktär med hjälp av tre stegsekvenser som kan utföras på litet utrymme och i tät omfamning.

WS6  Söndag 16-17:30 ”Att dansa till d´ Arienzo och Caló” Vi kommer att öva och leka med att dansa till takten, rytmen och melodin i tangomusik med väldigt olika karaktär. Vi kommer också att lägga märke till de olika instrumentens roll för dansen. Vi koncentrerar oss på en tango med d´ Arienzos orkester och en med Calós. En väldigt rytmisk låt och en väldigt melodiös. Vi använder oss av de turer vi lärt oss dansa med flyt under tidigare lektioner.